7 tips til en god skolestart og studiestart som introvert eller sensitiv


Skolestart og studiestart som introvert eller sensitiv kan være lidt af en prøvelse, men her får du syv tips, som kan gøre det til en bedre oplevelse.

Inden du læser de syv tips, så start med at gøre dig klart, at både den introverte og den sensitive personlighed, som du kan læse meget mere om her på siden, begge er anerkendte og veldokumenterede personligheder med sine helt egne styrker og unikke færdigheder.

Så der er ikke noget forkert i, at du måske ikke kan deltage i alle de ting, som de mere udadvendte, ekstroverte og impulsive personlighedstyper kan – de er bare i overtal og derfor indretter man sig ofte derefter.

1. Forbered dig godt – kom med energi og overblik

Sørg for at lade rigtig godt op inden din skolestart eller studiestart som introvert eller sensitiv.

Brug gerne en hel uge op til starten, hvor du kommer i seng i ordentlig tid og sover igennem hver nat – og undgå en masse sanseindtryk og stimulering, såsom sociale arrangementer eller film/tv-maratons, især i de sidste par dage op til.

Hvis du kommer med friske “batterier”, der er fyldt med energi og overskud, så vil du også meget bedre kunne overskue alle de nye indtryk og den stimulering, der altid følger med en skole- og studiestart.

Det kan også være en stor hjælp at skabe sig sig et overblik, så du ved hvad der skal ske og dermed undgår en masse overraskelser og ting, som du ikke havde prioriteret energi til.

Så orienter dig i velkomstmateriale, programmer, på skolens hjemmeside osv. – og kontakt dem hvis du stadig er i tvivl om hvad, der skal ske.

2. Pas på dig selv undervejs og husk pauserne

Selvom du kommer med energi, overskud og overblik, så skal du stadig passe på dig selv og huske at få pauser undervejs ifm. din skolestart eller studiestart som introvert eller sensitiv

Der kan stadig ske ting, som du ikke lige var forberedt på, programmet kan blive ændret, og du kan have mindre energi, end du troede.

Gå evt. en tur, når I har en pause, tag høretelefoner på og lyt til noget, der får dig til at slappe af, eller tag en pause på toilettet – og prøv, om du kan lukke øjnene et par minutter.

3. Lad op i fritiden og giv din omgangskreds besked

Når du har fri fra din skolestart eller studiestart som introvert eller sensitiv, så sørg for at du får slappet helt af og ladet dine batterier op – og husk alenetid. Sov igennem i otte timer, mediter med en meditationsapp, løb eller gå en lang tur, og overvej at skrive dagbog 15 minutter hver aften om dine oplevelser – det kan altsammen tømme dit hoved og gøre dig klar til nye indtryk.

Husk også at give din omgangskreds besked. Fortæl dem, at du ikke har så meget energi lige nu, som du plejer, og at I kan ses når skole- og studiestarten og eventuelle intro- eller rusture er overstået.

4. Overvej den lange bane og husk dine egne mål

Tænk over hvad du egentlig inderst inde har mest lyst til og behov for på den lange bane. Er du mest til få og nære venner – som mange introverte er – så behøver du ikke lære alle at kende på din nye skole eller uddannelse eller blive bedste venner med dem.

Find et par stykker, som du svinger godt med ifm. din skolestart eller studiestart, og lær dem at kende – og lad de ekstroverte om være venner med hele skolen på en gang.

5. Giv det en chance – hvis du kan og har lyst

Der kan være mange nye ting – udover det boglige – som du skal tage stilling til i forbindelse med din skolestart og studiestart. Måske skal I på intro- eller rustur og til fester.

Prøv at finde en balance mellem at prøve noget nyt og gøre det, du har lyst til. Skole- og uddannelsestiden er helt sikkert en periode, hvor du kan prøve dig selv af, vokse og møde venner for livet, men derfor behøver du ikke overskride dine egne grænser, som introvert eller sensitiv – eller gøre det hele på en gang.

Så vær med til det du reelt har lyst til, tag et skridt af gangen, og husk at sætte grænser – det er altid i orden at sige fra.

6. Husk at det er nyt for jer alle sammen

Det kan også være en stor hjælp at tænke på, at alt det nye ifm. en skolestart eller studiestart jo også er nyt for alle de andre. Måske kan du ikke se det på dem, men mange vil helt sikkert både være lidt nervøse og stressede over alt det nye, men måske er de samtidig rigtige gode til at spille skuespil og tage en “maske” på.

Du er helt sikkert heller ikke alene som introvert og sensitiv, da hver anden til hver fjerde i en gruppe ofte vil være introvert og/eller sensitv.

7. Find sammen med andre introverte og sensitive

Derfor kan det også være en god ide at finde sammen med andre introverte og sensitive, så I kan støtte hinanden, tale om jeres fælles udfordringer – og ikke mindst få den gode følelse af at være forstået og sammen med ligemænd.

Og hvordan spotter man så en introvert eller sensitiv, tænker du? Det kræver en for at kende en, som man siger 😉 Du vil helt sikkert kunne mærke, se og høre det på dem, når du møder dem – og de vil virke velkendte.

Det er typisk dem er ikke råber så meget op, læser mere end de andre, tænker længere over deres svar osv… Noget du sikkert kender fra dig selv.

Held og lykke med din skolestart eller studiestart som introvert eller sensitiv.

7 tips til en god skolestart og studiestart som introvert eller sensitiv

  1. Forbered dig godt – kom med energi og overblik
  2. Pas på dig selv undervejs og husk pauserne
  3. Lad op i fritiden og giv din omgangskreds besked
  4. Overvej den lange bane og husk dine egne mål
  5. Giv det en chance – hvis du kan og har lyst
  6. Husk at det er nyt for jer alle sammen
  7. Find sammen med andre introverte og sensitive

Mere på vej

Jeg håber, at du fik noget godt ud af teksten. Jeg følger op med flere blogindlæg, tips, råd og værktøjer.

I mellemtiden kan du tilmelde dig nyhedsbrevet og følge med på facebook, så får du besked, når der kommer nye indlæg til.

Du kan også finde flere artikler om den sensitive og introverte personlighed og bøger om begge dele her på siden.

De bedste hilsner,
Andreas

Inspirer en ven

Del meget gerne indlægget, så andre også kan få glæde af det - på forhånd tak 🙂


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

code