Hvad er sensitiv personlighed og hvordan håndterer man det


Hvad er sensitiv personlighed, også kendt som HSP – Highly Sensitive Person, hvordan føles det, og hvordan håndterer man den sensitive personlighed?

Den sensitive personlighed kendes ved en levende fantasi og drømmeverden,  et stort behov for alenetid, en ofte misforstået generthed og overfølsomhed, og en tendens til at blive overvældet af lys og lyde.

Den sensitiv personlighed, som også kaldes særligt sensitiv person, højsensitivitet og på engelsk HSP – Highly Sensitive Person, er først beskrevet af den amerikanske professor og phd. Elaine N. Aron, som senere udbredte begrebet i sin bog The Highly Sensitive Person (1999). Sensitive udgør ifølge Aron en femtedel af befolkningen og har sine helt egne styrker – det handler bare om at finde frem til dem.

Sensitive personer mærker mere og dybere

Kender du det, at man træder ind i et rum, og straks kan man mærke stemningen? Og ikke nok med det, man bliver også påvirket af den, om den så er positiv eller negativ – den kan styre ens humør. Måske bliver du også dybt berørt af film, musik eller billedkunst. Så meget af det kan få tårerne frem i dig.  Og for mange indtryk, om det så er kunst eller socialt samvær, gør en overstimuleret, og kalder på alenetid, tid til at lade op, kigge ind i en væg, læse en bog under dynen eller gå en tur alene i naturen.

Sådan oplever de fleste sensitive personer verden. De tager den ind, ofte helt ind i hjertet, og går med følelserne uden på tøjet. De er følsomme individer, ofte introverte, og kender alt til at føle sig forkerte, anderledes, og til at gøre utallige (mislykkede) forsøg på at leve op til omverdenens krav og ideer om det ekstroverte (udadvendte), hårdhudede og omstillingsparate individ.

Hvorfor har nogen en sensitiv personlighed?

Det er svært at svare helt præcist på, hvorfor nogen har en sensitiv personlighed, men i følge Aron adskiller sensitive personer sig fra andre rent biologisk, så der er tilsyneladende tale om et nedarvet og medfødt træk, som bl.a. knytter sig til nervesystemet.

Hun konstaterer også, at man umiddelbart finder de samme sensitive træk blandt dyr. Derfor er det også oplagt, at de sensitive i flokken faktisk er ganske nødvendige, netop på grund af deres årvågenhed, da de fx kan alarmere resten af lokken om fare, som de første.

Kan en sensitiv personlighed være en styrke?

Hvis du spørger mig, så syntes jeg faktisk, at Arons beskrivelse af den sensitives rolle, er en rigtig fin og vigtig en. Den understreger en af styrkerne ved den sensitive personlighed. Det kan være en måde selv at undgå fare på, men i høj grad også en måde hvorpå fællesskabet undgår fare.

Måske er sensitive personer ligefrem nogle af de første i det moderne samfund, som råber vagt i gevær, når de føler at planeten er truet, at krig er på vej eller andre potentielt farlige udviklinger er undervejs. Hvem ved.

Den sensitive overstimulering ift. til indtryk er også dobbeltsiddet. På den ene side bliver man måske overvældet af lys, lyde og andre indtryk, men samtidig så oplever man formodentlig også bl.a. billedkunst, film og musik det stærkere end andre, man får måske en større oplevelse?

Hvis man selv vil skabe kunst, så vil jeg også mene, at man har lidt af en fordel, med sine stærke fornemmelser for indtryk, hvor verden er på vej hen – og ikke mindst en levende fantasi og drømmeverden som inspiration.

At kunne mærker mennesker og stemninger stærkere end andre, har også sine klare fordele, hvis man fx ønsker at arbejde med mennesker, blot for at nævne endnu en ting.

Sidst, men ikke mindst, så er sensitive personer det bedre til at gå i dybden med ting, virkelig tænke dem igennem og finde fejl. Hvilket kan være rigtig gode træk i forbindelse med akademisk og teoretisk arbejde.

Så der er masser af styrker i den sensitive personlighed.

Hvordan håndterer man at have en sensitiv personlighed?

Hvis man formår at vende de træk ved den sensitive personlighed, som kan gøre sensitive personer lidt mere udsatte og måske en anelse fremmedgjorte, så tror jeg bestemt, at det kan blive til en styrke.

Finder man desuden de rette værktøjer, strategier og gode vaner, så man bedst muligt passer på sig selv, får ladet op og forebygger bl.a. overstimulering, så tror jeg personligt, at man kan komme rigtig langt som sensitiv og får succes med sine drømme.

Samtaler og rådgivning hos en terapeut eller anden relevant rådgiver, som virkelig forstår den sensitive personlighed, kan også hjælpe en på rette vej og støtte en positiv udvikling, ligesom gruppeterapi og mødet med andre sensitive kan hjælpe en.

Sidst, men ikke mindst, så hjælper det at tale om det og forklare ens omgivelser, hvordan man fungerer. På den måde kan man undgå en masse misforståelser, fx når man har behov for at trække sig lidt tilbage fra det sociale.

Test dig selv og læs mere

Test dig selv og find ud af om du har en sensitiv personlighed via linket her. Find bøger om den sensitive personlighed her.

Mere på vej

Jeg håber, at teksten gjorde dig lidt klogere på den sensitive personlighed. Jeg følger op med flere blogindlæg om sensitivitet, tips, råd og værktøjer.

I mellemtiden kan du tilmelde dig nyhedsbrevet og følge med på facebook, så får du besked, når der kommer nye indlæg til.

De bedste hilsner,
Andreas

Inspirer en ven

Del meget gerne indlægget, så andre også kan få glæde af det - på forhånd tak 🙂


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

code