Overstimuleret: 11 tips til hvordan du undgår overstimulering


Er du overstimuleret, så får du her 11 tips til, hvordan du kan undgå overstimulering eller komme dig over en overstimulering.

De fleste sensitive og introverte personer kender til følelsen af at blive overstimuleret og overvældet af for mange indtryk – fx af for mange sociale aktiviteter, overforbrug af sociale medier, voldsomme film og nyheder eller andre kraftige sanseindtryk i for store mængder.

En overstimulering kan hurtigt tvinge en under dynen med hovedpine, tømt for energi og i et mildt sagt dårligt humør i en dags tid. Men det er der heldigvis råd for.

1. Begræns dit brug af medier – og undgå dem efter kl. 20

Audiovisuelle medier som fx tv, tablets, smartphones og computere giver mange sanseindtryk, som skal bearbejdes.

Er du sensitiv eller introvert, så vil de typisk skulle bearbejdes dybere og over længere tid, og de påvirker dig ofte mere, end hvis du fx var ekstrovert/udadvendt.

Det gælder både den audio- og visuelle sansepåvirkning og mængden af informationer (fx via nyheder/sociale medier), men kan lige såvel omfatte selve indholdet eller budskabet (fx i form af voldsomme, uhyggelige og negative historier, hvad end det er nyhederne eller en film), hvis du er sensitiv.

Kort sagt, så kan medier og deres indhold overstimulere dig, som introvert eller sensitiv.

(Der ligger en længere neurologisk forklaring bag, som jeg ikke vil gå mere i dybden med her, men du kan læse mere om den introverte personlighed og sensitive personlighed her på siden og i disse bøger.)

Derfor kan det være en rigtig god idé at begrænse medier generelt og helt undgå dem efter kl. 20, så du fx har to timer til at “komme ned i gear” og blive parat til at sove – det vil nedsætte chancen for overstimulering.

En anden vigtig detalje er det meget omtalte blå lys, som især mobiltelefoner og tablets udsender via deres skærme. Det modvirker dannelsen af hormonet melatonin, som hjælper os med at falde i søvn, hvilket er endnu en god grund til at undgå diverse skærme efter kl. 20.

2. Husk alenetid og pauser

Som introvert og sensitiv er det rigtig vigtigt at få pauser og alenetide. Det er her man kan lade op efter sanseindtryk og sociale interaktioner, så man igen er parat til nye oplevelser – og ikke mindst undgår overstimulering.

Din hjerne har som sagt ekstra behov for at bearbejde sanseindtryk, men det kan den kun, hvis du giver den en pause fra nye indtryk.

Så husk alenetid og pauser – og prøv ikke at lave alt for meget, når du gør det, men afgræns dig fx til en af de afslappende aktiviteter, som jeg beskriver senere i teksten.

3. Undgå store grupper af mennesker og myldretid

De fleste introverte vil sikkert instinktivt undgå store grupper af mennesker og myldretid, hvis de kan.

Og det er der en rigtig god grund til. Begge dele giver nemlig ganske mange sanseindtryk og tærer dermed på “batterierne” – der er simpelthen for meget information at bearbejde på en gang, som nemt kan ende i ren overstimulering.

Så hvis du ikke allerede udgår store grupper af mennesker og myldretid, så burde du måske prioritere det. Du kunne fx møde ind tidligere og gå tidligere, eller tilsvarende senere. Du kunne også nøjes med at sige ja til større sociale arrangementer om lørdagen, så du er udhvilet inden og kan hvile ud bagefter om søndagen.

Og så er der hele problematikken omkring storrumskontorer og åbne kontorlandskaber, som jeg har skrevet om tidligere – de kan i den grad også dræne dine introverte og/eller sensitive “batterier” og gøre dig overstimuleret.

4. Skær ned på stimulanser som sukker, koffein og nikotin

Stimulanser som sukker, koffein og nikotin udløser alle sammen belønningshormoner, som vi let kan blive afhængige af, da de til at starte med, får os til at føle velbehag.

Som tiden går skal der dog ofte mere og mere til – og hvis man ikke får sit “fix” kommer “tømmermændende” (abstinenserne) i form af irritabilitet, hovedpine, humørsvingninger osv.

Det bliver kort sagt en ond spiral – og lidt af en rutschebanetur.

Derfor stresser stimulanser som sukker, koffein og nikotin også kroppen helt unødvendigt – og ingen af dem er livsnødvendige.

Hvad værre er, så stresser de i endnu højere grad en sensitiv eller overstimuleret krop, som vil reagere stærkere på dem – den trænger faktisk til det præcis modsatte, nemlig ro, pause, afslapning, genopladning og sunde og nærende fødevarer, der ikke stresser den yderligere.

Så hold igen med stimulanser som sukker, koffein og nikotin og drop det gerne helt – det vil i sidste ende give dig mere energi, når du blot er ovre abstinenserne (det tager gerne en uge til to – alt efter dit tidligere forbrug).

5. Mediter dagligt (eller gør noget meditativt)

Meditation og dets fordele er – ligesom motion – efterhånden omtalt vidt og bredt. Det kan nedsætte ens stressniveau, give mere mental energi og overskud og modvirke bl.a. stress og angst (som kan følge en overstimulering).

Meditation kommer i rigtig mange variationer og skoler, men typisk sætter man sig med ret ryg, i rolige og uforstyrrede omgivelser, lukker øjnene, og fokuserer på ens åndedræt og/eller et mantra i form af et ord man gentager – man kan også bruge en meditationsapp, som kan guide en.

Efter en daglig meditation (á 10-30 min.) i en til to uger vil de fleste opleve en klar forskel. Jeg har selv mediteret i årevis og kan kun anbefale det – det giver mig en stor ro og renser tankerne.

Mange andre aktiviteter kan dog også virke meditative – fx bagning, opvask, havearbejde ell. lign.

6. Skriv dagbog

De fleste, som har prøvet at skrive dagbog, kender den positive effekt, som det kan have på ens sind.

Er man overstimuleret, så giver det en god mulighed for at tømme hovedet for tankemylder og indtryk – det er næsten som om, man rydder op og får mere styr på ens tanker.

Du behøver ikke skrive en længere novelle – prøv blot at skrive frit uden redigering i minimum 15 minutter dagligt (gerne om aftenen) om de ting, du har oplevet.

Dagbogsskrivning giver i øvrigt også en dejlig mulighed for at vende tilbage og genopleve gode oplevelser – fx en tidligere rejse, en sejr eller lign.

7. Gå en tur i naturen

En gåtur i skoven eller anden natur kan også fungere som en form for meditation – og en måde at tømme hovedet på. For mange har naturen og dens grønne farver en beroligende effekt og giver en pause fra både arbejde og byliv – og modvirker overstimulering.

Derfor kan det også klart anbefales – jeg forsøger selv at gå en tur mindst hver anden dag og en længere tur i weekenden.

Prøv fx at gå en tur på 30-45 minutter, så burde du føle en større ro og afslapning i både krop og sind bagefter.

8. Husk at få en god nats søvn

Søvn er utroligt vigtigt for vores velbefindende og generelle helbred. Det er her du giver kroppen og sindet den ultimative ro og genopladning – og får bearbejder og ryddet op i sanseindtryk.

En god nats søvn giver kort sagt fornyet energi og overskud, så du bedre kan tage i mod nye sanseindtryk og stimulering som introvert og sensitiv.

Derfor er en god nats søvn både afgørende og helt grundlæggende – ikke mindst for at forebygge overstimulering og for at komme sig efter at være blevet overstimuleret.

Kan du ikke få en fuld nats søvn fx pga. småbørn, så forsøg dig med powernaps (20 minutters søvn/lukkede øjne) på andre tidspunkter og ikke mindst meditation i løbet af dagen – som vil være ekstra vigtigt for dig.

Jeg har tidligere skrevet om hvordan du kan mindske søvnproblemer og søvnløshed her på siden.

9. Sluk for notifikationerne på din mobiltelefon og tablet

De små beskeder – også kaldet notifikation eller notifications – på din mobiltelefon og tablet, som løbende kommer frem med et lille “pling” og beder om din opmærksomhed, bør du overveje at slå helt fra.

Især besked-lyden og de notifikation, der bliver vist på din mobiltelefons eller tablets låste skærm, bør du undgå.

Notifikationerne kan virke som små stressfaktorer, der hele tiden kalder på dig og dine sanser – eller ligefrem jager med dig. Ofte vil de desuden byde på nye indtryk og informationer, som du skal bearbejde, overveje eller tage stilling til, såsom nyheder, noget du skal svare på ell. lign.

Derfor er notifikationer sjældent noget der giver dig ro og afslapning, men derimod en god opskrift på overstimulering – så slå dem fra, i hvert fald de værste af dem.

10. Tag et varm bad

Et varm bad kan til gengæld være utrolig afslappende og give ro til en opstrammet, udkørt og overstimuleret krop.

Er du så heldig at have et badekar, så tage gerne et langt varmt bad, hvor du bare ligger og daser – måske med stearinlys og evt. en god bog.

11 . Læs en afslappende bog

Netop en afslappende bog kan være god i mange tilfælde, når man har behov for at slappe af og bare være sig selv som sensitiv eller introvert.

En bog bog kan også udgøre et godt selskab, når man er alene – det tror jeg, de fleste introverte kan nikke genkendende til.

Men prøv at undgå de meste voldsomme og uhyggelige historier – især hvis du er overstimuleret eller meget sensitiv.

11 tips til hvordan du undgår overstimulering

 1. Begræns dit brug af medier – og undgå dem efter kl. 20
 2. Husk alenetid og pauser
 3. Undgå store grupper af mennesker og myldretid
 4. Skær ned på stimulanser som sukker, koffein og nikotin
 5. Mediter dagligt (eller gør noget meditativt)
 6. Skriv dagbog
 7. Gå en tur i naturen
 8. Husk at få en god nats søvn
 9. Sluk for notifikationerne på din mobiltelefon og tablet
 10. Tag et varm bad
 11. Læs en afslappende bog

Mere på vej

Jeg håber, at du fik noget godt ud af teksten. Jeg følger op med flere blogindlæg, tips, råd og værktøjer.

I mellemtiden kan du tilmelde dig nyhedsbrevet og følge med på facebook, så får du besked, når der kommer nye indlæg til.

Du kan også finde flere artikler om den sensitive og introverte personlighed og bøger om begge dele her på siden.

De bedste hilsner,
Andreas

Inspirer en ven

Del meget gerne indlægget, så andre også kan få glæde af det - på forhånd tak 🙂


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *