Introvert / Introversion: Hvad er det, og hvordan føles og håndteres det?


Hvad er introvert personlighed og introversion, hvordan føles det, og hvordan håndterer man det at være introvert?

Får du mest energi af at være alene, sætter du pris på få og dybe venskaber, vil du helst udgå at være i centrum, og tænker du mere end du taler, så er sikkert introvert.

Den introverte og den ekstroverte personlighed

Begreberne introvert og ekstrovert er udbredt af Carl Jung (ch., prof.), som skelnede mellem personer der orienterede sig mod den ydre (ekstrovert) og den indre (introvert) verden. De to typer har hver sine fordele og udfordringer, ikke mindst i nutidens vestlige samfund, som ofte fremhæver og dyrker de udadvendte ekstroverte træk fremfor de mere indadvendte introverte træk.

Hvis du tænker tilbage på gruppearbejde i skolen eller på dit arbejde, så husker du sikkert også, at gruppens medlemmer typisk har hver sin rolle. Rollerne kan selvfølgelig være mere eller mindre tydelige og bevidste, men de er der næsten altid.

En tager styringen og leder (typisk en ekstrovert), en anden holder sig tilbage og siger mindre (typisk en introvert), en tredje fokuserer måske på stemningen i gruppen og prøver at få alle med og skabe harmoni (ofte en introvert sensitiv). Mønstret gentager sig i vennegrupper, til fester, i familier osv.

Så måske kender du ikke Jungs begreber, men du har helt sikkert oplevet de to yderpunkter – ekstrovert og introvert – i dit liv, og har garanteret allerede placeret dig selv på skalaen.

I denne artikel ser vi nærmere på introversion og den introverte personlighed.

Introverte får mest energi af at være alene

En introvert person lader bedst op alene, især efter socialt samvær. De mange nye indtryk skal bearbejdes, og det kræver ro.

Det kan sammenlignes med søvnens evne til at give hjernen og sanserne en pause, hvor der ryddes op i dagens indtryk, og man får bearbejdet det hele og sat det i orden.

På samme måde vil en stille alene-dag med en bog slet ikke kræve den samme genopladning og bearbejdning, som en hel dags fødselsdagsfest med mange mennesker ind og ud af huset, der kan dræne en introvert for energi.

Introverte bliver nemmere distraheret

Støj og larm omkring en introvert person gør dem nemmere distraheret og forstyrrer deres ellers skarpe og dybdegående fokus.

Et åbent kontorlandskab kan virke som en banegård for introverte – og det dræner dem – det er ellers en meget populær og udbredt kontorindretning i dag (desværre).

Introverte har få og dybe venskaber

En introvert person har ofte lange venskaber med en mindre gruppe mennesker, og de vil gerne gå i dybden med dem. Det skal betyde noget og ikke være flygtigt.

Et træk som ligger fint i forlængelse af behovet for pauser, ro og alene-tid – det er svært at få med en stor gruppe venner, som løbende skal plejes.

Introverte undgår at være i centrum

En introvert person holder sig gerne lidt i baggrunden, og står helst ikke i midten af begivenheder.

Igen et træk som ligger fint i forlængelse af den introverte personligheds behov for at begrænse antallet af indtryk. Hellere en en-til-en snak over en kop te, fremfor at bade i mennesker (og indtryk) og have alles øjne på sig – det giver hurtigt for meget at forholde sig til (gå i dybden med) og dræner dem.

Introverte taler mindre, tænker mere

En introvert person er ofte længere tid om at udtale sig end en ekstrovert. Tingene skal tænkes igennem først og afprøves i hovedet, inden man melder noget ud.

Introverte kan som sagt godt lide at gå i dybden med ting og fokusere på få ting (og indtryk) af gangen, fremfor mange på en gang. Jo flere ting (og indtryk) man skal tage sig af, jo mere overfladisk må det jo naturligvis blive.

Mange introverte kan også have svært ved at small-talke, måske ser man det ligefrem som spild af tid.

Introvert og sensitiv er ikke det samme

Mange forveksler eller blander den introverte personlighed sammen med den sensitive personlighed. Men det er ikke det samme, selvom nogle tal siger at 70% af sensitive (HSP’er) er introverte.

Introverte er indadvendte, dvs. orienteret mod det indre, hvilket mange sensitive også er, men introverte er ikke nødvendigvis sensitive overfor lys, lyde, stemninger og andre sense- og kropslige indtryk, som sensitive typisk er.

Introverte og myterne om dem

Lad os også benytte lejligheden, til at aflive et par andre myter omkring introversion og introverte:

  • Introverte er ikke generte eller sure, de er bare stille.
  • Introverte er ikke deprimerede (eller sure), de har bare brug for alenetid.
  • Introverte er ikke kedelige, de har det bare sjovt på deres egen måde.
  • Introverte er ikke underlige, de udgør faktisk en stor del af befolkningen.
  • Introverte er ikke altid alene, men de har brug for tid for sig selv.
  • Introverte har ikke dårligt selvværd, de råber bare ikke op om sig selv.
  • Introverte hader ikke mennesker, de vil bare gerne selv bestemme dosen.

Introverte udgør måske helt op til halvdelen af befolkning

Susan Cain, forfatteren til den bestselleren “Quiet” om introversion, skriver i The Huffington Post (18.04.12): “Depending on which study you consult, one-third to one-half of Americans are introverts — in other words, one out of every two or three people you know.

Når man tænker på, hvor ekstrovert (udadvendt) USA fremstår som samfund, så er det nærliggende at tænke, at tallene som minimum må stemme overens med Danmark.

Så måske er introverte slet ikke så ualmindelige, som man kunne tro, samfundet er nok bare indrettet af og for ekstroverte. Mere viden og oplysning om introversion kunne måske gøre forskellen…

Hvordan håndterer man at være introvert?

Hvis man formår at vende de træk ved den introverte personlighed, som kan gøre introverte personer lidt mere udsatte, og måske en anelse fremmedgjorte, så tror jeg bestemt, at det kan blive til en styrke.

Både akademisk, videnskabeligt, teoretisk og kunstnerisk arbejde kan være oplagt for introverte. Alle fire kræver fokus, en evne til at gå i dybden med ting og et overskud til at klare perioder af isolation – fx når der skrives, skabes, forskes og teoretiseres. Det er som skabt til introversion.

Finder man desuden de rette værktøjer, strategier og gode vaner, så man bedst muligt passer på sig selv, bl.a. ved at indrette sit arbejdsliv optimalt, få ladet ordentligt op og forebygge “tomme batterier” efter for meget socialt samvær, så tror jeg personligt, at man kan komme rigtig langt som introvert og få succes med sine drømme.

Samtaler og rådgivning hos en terapeut eller anden rådgiver, som virkelig forstår introversion og den introverte personlighed, kan hjælpe en på rette vej og støtte en positiv udvikling med bl.a. gode værktøjer og strategier.

Test dig selv og læs mere

Test dig selv og find ud af om du har en introvert personlighed via linket her. Find bøger om introversion og den introverte personlighed her – og fem film med introverte hovedroller her.

Mere på vej

Jeg håber, at teksten gjorde dig lidt klogere på introversion og den introverte personlighed. Jeg følger op med flere blogindlæg om introversion, tips, råd og værktøjer.

I mellemtiden kan du tilmelde dig nyhedsbrevet og følge med på facebook, så får du besked, når der kommer nye indlæg til.

De bedste hilsner,
Andreas

Inspirer en ven

Del meget gerne indlægget, så andre også kan få glæde af det - på forhånd tak 🙂


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

code